Help! Mijn ex gaat op vakantie

Help! Mijn ex gaat op vakantie en neemt de kinderen mee.

Welke afspraken helpen om een leuke vakantieperiode tegemoet te gaan.

Help! Mijn ex gaat op vakantie en neemt de kinderen mee. Je bent gescheiden en de kinderen hebben bijna vakantie. We merken dat dit voor vele gescheiden ouders stress oplevert. Zeker dit jaar nu Covid19 op zijn retour is, maar nog niet voorbij. Hoe voorkom je dat je vakantieplannen van jezelf of van je ex-partner leiden tot een ruzie tussen jullie als ouders?

Covid19 – Corona          

Na een lange periode van “niets kunnen doen” ontstaan er deze zomer weer mogelijkheden om op vakantie te gaan. Echter we zijn nog niet helemaal corona vrij. Het is dan ook niet vreemd dat je ex-partner het best eng vindt als je met de kinderen op vakantie gaat. Zeker als je dan ook nog eens naar het buitenland gaat. Het is dan ook belangrijk om tijdig met je ex-partner overleg te hebben over de vakantieplannen. Maak bespreekbaar wat je lastig vindt. Bedenk dat ook de kinderen het lastig kunnen vinden om (naar het buitenland) op vakantie te gaan. Bij het maken van de afspraken kun je de aanbevelingen van de overheid gebruiken. Deze kun je terugvinden op wijsopreis.nl

De eerste keer apart met de kinderen vakantie vieren

Naast het feit dat we te maken hebben met covid19/ corona zijn er ook veel ouders die voor het eerst sinds hun scheiding te maken krijgen met de zomervakantie. Veel mensen spreken af dat zij gedurende de zes weken zomervakantie van de kinderen ieder drie weken de zorg hebben van de kinderen. Voor deze ouders kan drie weken achtereen de kinderen niet zien best ingewikkeld zijn. Het is dan ook goed om afspraken te maken waardoor je hier rekening mee houdt. Gaan de kinderen voor een langere tijd naar je ex-partner? Je kan dan afspreken dat je op vaste tijden beeld gaat bellen met de kinderen. Mocht je ex-partner niet “op vakantie gaan” dan kun je ook afspreken dat de kinderen in deze periode een paar dagen (2 tot 3 dagen) naar de andere ouder gaan. Dan is er een onderbreking in deze lastige periode. Ook kun je met elkaar voor deze eerste lange vakantieperiode een korte(re) vakantieperiode afspreken. Bijvoorbeeld ieders twee weken en dan ieders nog één week. Hou rekening met de wensen van de kinderen zelf. Vooral kleine kinderen vinden 3 weken weg van de andere ouder erg lastig. De vakantieperiode moet een leuke periode zijn voor iedereen.

Tips voor de vakantie

Hoe maak je van de komende vakantieperiode een leuke periode van jezelf, de kinderen en je ex-partner? Hier volgen een paar tips.

  • Maak op tijd afspraken over de zomervakantieperiode. Vakantieplannen maken en organiseren met kinderen kost tijd. Maak dan ook tijdig afspraken met je ex-partner. Dat geeft tijd om je vakantie te plannen en goed voor te bereiden.
  • Hou rekening met de wensen van de kinderen. Niet alleen qua duur (hoe lang zijn ze weg van de andere ouder) maar ook waar ga je naar toe met de kinderen. Je hebt zelf ook een geweldige vakantie als de kinderen het naar het zin hebben.
  • Zorg ervoor dat de ex-partner op de hoogte is van jullie verblijfplaats en maak afspraken over contact momenten tussen deze ouder en de kinderen.
  • Ben je van plan om bijzondere activiteiten tijdens de vakantie te gaan doen met de kinderen (denk aan bergbeklimmen)? Bespreek dit vooraf met elkaar.

Wij wensen jullie dan ook een fijne en ontspannen vakantieperiode met en zonder de kinderen.

Hartelijke groet en veel succes!

Inge Bosveld (MfN-mediator)

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen