“Gaan we scheiden of blijven we bij elkaar voor de kinderen”

Een “pittige koptekst” vind ik zelf, maar het is wel het dilemma waar ik in een ver verleden mee te dealen had en het is wat ik ook nog zeer veel voorbij hoor komen op het moment dat mensen uiteindelijk bij ons aan de mediaton tafel komen zitten.

Mijn persoonlijke achtergrond

Het is een cliché dat je als ouders nooit je kinderen pijn wilt doen, en gaan scheiden is zeker iets wat veel impact heeft op het leven van een kind. Dat je daarom het liefst niet aan scheiden wil denken is dan natuurlijk heel begrijpelijk.

Voor mij gold dit zeker ook. In mijn geval had ik tijdens mijn eerste huwelijk geen ruzies, wij hadden alles wat we ons konden wensen, etc. etc. En toch klopte het al een tijdje niet meer………….zo frustrerend en verdrietig. We waren broer en zus geworden, hielden een “instituut” aan de gang en waren vooral bang voor de gevolgen die een scheiding met zich mee zou brengen voor ons zelf, op financieel gebied en natuurlijk ook voor de kinderen.

Een persoonlijke anekdote

Op een dag zei mijn zoontje tegen mij: ”Mama, waarom geeft papa jou nooit meer een kusje als hij thuis komt?”. Op zich heel onschuldig, maar tegelijkertijd voor mij zo ontzettend veel zeggend. Sterker nog, wij dachten hier niet eens bij na! Ik ben vervolgens na gaan denken en kwam tot de conclusie dat ik zo echt niet meer verder kon. Maar nog veel belangrijker; ik wilde niet dat ik als “rolmodel” voor mijn kinderen zou laten zien dat je, ondanks dat je niet meer gelukkig bent, altijd samen moet blijven met de andere ouder omdat je nu eenmaal kinderen hebt. Is dat eerlijk naar naar jezelf voor die ene keer dat je op de aarde rond mag hobbelen, maar temeer is dat eerlijk naar je kinderen?

Mijn persoonlijke visie

Wil je als ouder jezelf als voorbeeld stellen, dat als later je kinderen niet gelukkig zijn in een relatie met  kinderen, ook zij niet voor hun zelf mogen kiezen? Ga je als ouder dan zeggen: “Jammer dan, je hebt voor dit leven gekozen, dus deal er maar mee!”. Of dat je het maar niet doet omdat je bang bent dat je financiële leven er dan minder rooskleuring uit gaat zien? “Dus geld belangrijker maken dan een warm een gezellig thuis creëren?” Hier lag voor mij echt een persoonlijke grens.

Het was zeker, op afstand, één van de moeilijkste beslissingen ooit, maar ik weet ook, dat alleen bij elkaar blijven voor de kinderen voor mij nooit dé oplossing kon en kan zijn om mijn kinderen veilig en gelukkig te kunnen laten opgroeien.

Onze kinderpraktijk

Kinderen voelen en zien veel meer dan wij denken. Mijn dochter Denise, de kindercoach, maar ook ik zelf hebben al zoveel kinderen gesproken die allang door hadden dat het niet meer zo fijn ging tussen hun ouders, de spanningen thuis goed voelde en daardoor uiteindelijk liever bij vrienden of vriendinnen waren dan thuis. Soms zijn kinderen zelfs opgelucht als hun ouders apart gingen wonen omdat de sfeer en spanningen in huis in ieder geval verdwijnen.

Uiteraard geldt voor jonge kinderen dat er vaak andere symptomen (buikpijn zonder medische reden, slecht slapen, té aanhankelijk, boze buien zonder echte reden, etc.) die gerelateerd kunnen worden aan de spanningen die zij voelen tussen hun ouders.

Neemt niet weg, dat ik vind dat een relatie, zeker met kinderen, het altijd waard is om eerst heel hard voor te vechten. Maar als het echt niet meer gaat dan……………………..

Lieve groet en veel wijsheid van,

Inge Bosveld, mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling

www.scheidendoejesamen.nl (mediator in Doetinchem, Apeldoorn, Nijmegen, Ede, Zutphen en natuurlijk Arnhem)

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen