Flexibiliteit en zorgplan bij scheiding met kinderen

Sinds 1 maart 2009 is het in Nederland verplicht om een zorgplan op te stellen als je gaat scheiden en er minderjarige kinderen zijn. In het zorgplan (ook nog wel steeds ouderschapsplan genoemd) dat wij als “leidraad” gebruiken hebben wij in de afgelopen jaren al de nodige aanpassingen en aanvullingen beschreven, alles vanuit de eigen praktijk meegemaakt. Het is de bedoeling dat je als ouders, na een scheiding, flexibel om gaat met de afspraken die gemaakt zijn in een zorgplan.

Natuurlijk heb je een zekere duidelijkheid nodig in de dagelijkse zorgverdeling. Als ouders, maar ook als kind wil je weten waar je aan toe bent. Zeker kinderen willen helder en duidelijk weten wanneer ze bij welke ouder verblijven. De flexibiliteit zit juist in de onverwachte gebeurtenissen (te laat de zorg op je kunnen nemen omdat je in de file staat vanaf je werk, verjaardagsfeesten, die eigenlijk gevierd worden tijdens de dagen dat de kinderen normaliter bij de andere ouder zouden zijn, ziekte van een ouder of kind, vakanties waar de kinderen mee naar toe kunnen gaan als de andere ouder eigenlijk ook een stuk zorg zou hebben in die periode, etc.).

Tevens zeg ik altijd tegen de ouders die ik begeleid tijdens het opstellen van een zorgplan, dat je een zorgplan eigenlijk moet zien als “oorlogsrecht”. Waarom een zorgplan zien als “oorlogsrecht”?

Op het moment dat de communicatie tussen de ouders er niet meer is zoals deze er zou moeten zijn, dus de flexibiliteit (lees; gunfactor) er niet meer is, dan hebben ouders helaas geen andere keus meer dan “terug te vallen” op de letterlijke teksten die beschreven staan in het zorgplan.  En dat doen ze dan ook! Juist dan is het belangrijk dat alles wat je als ouder belangrijk vindt rondom de zorgverdeling van de kinderen (bijv. eigen tradities in je familie) hierin goed beschreven staan. Anders ben je dus afhankelijk van de andere ouder en tja…………als de communicatie niet goed is meer is, dan zien wij helaas nog maar al te vaak (erg vaak zelfs) dat ouders de belangen van de kinderen uit het oog verliezen en alleen elkaar nog maar willen “raken”.

Als ouder en mediator probeer ik dan om beiden ouders in te laten zien waar het feitelijk over gaat. “Hoezo de kinderen (bijv.) een vakantie niet gunnen” omdat de ouders elkaar niets meer gunnen. Ik hoop van harte dat ouders inzien dat je kinderen te leen hebt en dat zij niet je eigendom zijn. Gun ieder kind beide ouders en vergeet je eigen frustraties. En voor zover dat niet lukt? Zorg dan dat er zoveel mogelijk in een zorgplan staat, want dan alleen trek je kinderen niet (nog meer) in hun loyaliteit.

Vriendelijke groet

Inge Bosveld

Voor meer informatie kunt u mij altijd bereiken via het algemene nummer: 085-4010839 of inge@scheidendoejesamen.nl

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen