Afspraken rondom de kinderen met de feestdagen

De feestdagen staan te kloppen op de poort. Sinterklaas is alweer in het land en de kerstman zal zich melden zodra Sinterklaas is vertrokken naar Spanje. O ja en dan moeten we alweer oliebollen gaan bakken. Een drukke maand met een overvolle agenda van allerhande activiteiten. Al een heel gedoe als je geen kinderen hebt, laat staan dat er wel kinderen zijn en moet je nagaan dat als je gescheiden bent en er kinderen zijn. Stress alom in vele gezinnen.

Gescheiden en kinderen; begin tijdig met goede afspraken maken.

Als je gescheiden bent is het verstandig om tijdig goede afspraken te maken. Wie gaat/n ermee naar school? Wie helpt bij het maken van de surprise? Wanneer viert een ieder zelf Sinterklaas. Hoe gaan we het doen met de kerstdagen? Gaan jullie naar de nachtmis? De kerstviering op school. Wie doet wat? Waar zijn de kinderen met oudjaarsavond? En nieuwsjaardag dan? O ja, ze hebben ook nog eens vakantie. Hoe regelen we dat? Dan hebben we het enkel over de activiteiten met de kinderen. De familie er om heen hebben ook zo hun eigen ideeën en plannen. Dus hoe simpel het ook klinkt: tijdig beginnen met afspraken is echt noodzakelijk. 

Handige tips

Probeer zoveel mogelijk de activiteiten gelijk te verdelen. Niet alleen prettig voor de kinderen maar ook wel zo plezierig voor jullie als ouders. Als het mogelijk is dan is het voor de kinderen wel heel fijn als ouders samen naar de schoolactiviteiten kunnen komen. Jullie zullen zien hoe blij de kinderen daarvan worden. Verder probeer de wisselmomenten zoveel mogelijk te beperken. Dat brengt niet alleen rust voor de kinderen maar ook voor jullie zelf. Voor de kerstdagen kan een afwijkend wisselmoment zijn om 15:00 uur ’s middags. Dan zijn de kinderen op kerstavond (24e) en 1e kerstdag ‘s-ochtends met “brunch” bij ouder 1 en dan is de wissel om 15:00 uur zodat zij met het kerstdiner bij ouder 2 kunnen zijn. Daar blijven zij dan slapen en hebben 2e kerstdag de brunch bij ouder 2 om vervolgens om 15:00 uur weer naar ouder 1 te gaan om daar te genieten van een kerstdiner. Het is dan het meest praktische dat de kinderen nog een aantal dagen bij ouder 1 verblijven zodat er de dag erop niet direct weer een wissel hoeft plaats te vinden. Voor oud en nieuw kan een soortgelijk schema worden geïntroduceerd. Op oudjaarsdag komen de kinderen om 15:00 uur en vieren dan oud en nieuw bij één ouder om vervolgens op nieuwjaarsdag om 15:00 uur weer terug te gaan zodat de andere ouder de kinderen persoonlijk een fijn nieuwjaar kan wensen. Het ligt dan weer voor de hand dat de kinderen bij deze ouder blijven en zij niet direct die avond of de volgende ochtend weer naar de andere ouder moeten.

Wij begrijpen dat er soms complexe situaties zijn. Zoals familie die ver weg woont of van ver weg komt en waar je de kinderen graag mee naar toe wilt nemen. Dan kun je ook afspreken dat de kerstdagen bij ouder 1 worden gevierd en oud en nieuw bij ouder 2. Het jaar erop andersom. Dat kan heel veel rust en gedoe voorkomen.      

Welke regeling je kiest en hoe je het ook gaat oplossen met elkaar. Wij wensen jullie hele fijne, gezellige en rustige feestdagen toe zonder al te veel stress rondom de kinderen.

Hartelijke groet,

Inge Bosveld (mediator in Zutphen, Apeldoorn, Nijmegen, Ede, Doetinchem en natuurlijk Arnhem,en mede-eigenaar van Bosveld Scheidingsbemiddeling)

www.scheidendoejesamen.nl of telefoonnummer:085-4010839

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen