Meer kinderalimentatie betalen als ex-partner gaat samen leven?

Meer kinderalimentatie betalen als ex-partner gaat samen leven?

Ja, je leest het goed, het is mogelijk dat je meer kinderalimentatie moet gaan betalen als je ex-partner gaat samen leven? Hoe dat mogelijk is? Dit is het gevolg van uitwerking van de uitspraak van de Hoge Raad van 9 oktober 2015 waarin gesteld is dat het te ontvangen kindgebondenbudget (bestaande uit kindgebondenbudget vermeerd met een zgn. alleenstaande ouderkop) bij geteld dient te worden bij de partij die dit ontvangt.

Hoe bepaal je de hoogte van de bijdrage?

De hoogte van je bijdrage voor de kinderen wordt bepaald door je netto besteedbare inkomen. Middels een bepaalde formule wordt je draagkracht (wat kun je bijdrage) vastgesteld. Vervolgens gan je naar rato van ieders draagkracht bijdragen in de kosten van de kinderen.

Hoe zit het dan met het kindgebondenbudget?

Het kindgebondenbudget krijgt de ouder die ook de aanvrager is van de kinderbijslag en je moet tenminste 3 dagen per week de zorg hebben voor de minderjarige kinderen. Dit bedrag wordt meegeteld in het netto besteedbare inkomen. Voorbeeld: als je een inkomen hebt van 2000 euro per maand en je ontvangt 350 euro aan kindgebondenbudget gaat de berekening uit van een inkomen van 2350 euro. Aan de hand van dit bedrag wordt je draagkracht vastgesteld. Hoe meer inkomen je hebt, hoe meer je kan bijdragen voor de kinderen.

Samenwonen

Als je gaat samenleven dan wordt je nieuwe partner je toeslagpartner. Er gebeuren dan feitelijk twee dingen. Als eerste ben je niet meer alleenstaand dus verlies je de zgn. alleenstaande ouderkop (het hoogste deel van de bijdrage). Als tweede worden jullie beiden inkomens bij elkaar geteld en is de kans redelijk aanwezig dat je samen te veel inkomen verdient om in aanmerking te komen voor kindgebondenbudget. Of te wel het kindgebondenbudget komt te vervallen. In ons voorbeeld gaat je inkomen dan van 2350 euro terug naar 2000 euro per maand. Een lager inkomen dan voorheen, dus minder draagkracht. Minder draagkracht voor de één betekent dat de ander meer zal moeten bijdragen (als hier ruimte voor is).

En die nieuwe partner dan? Die heeft toch een eigen inkomen?

Het inkomen van de nieuwe partner is niet relevant bij het vaststellen van de bijdrage voor kinderen. Nog even los van het feit of deze een eigen inkomen heeft. Daarbij heeft de nieuwe partner veelal zelf kinderen en heeft dan ook “last” van het hetzelfde probleem.

Afspraken

Het staat jullie natuurlijk vrij om hier samen afspraken over te maken. Het voelt voor veel mensen vreemd dat als je ex-partner gaat samenleven, jij meer moet gaan betalen. Door bij de scheiding hier al aan te denken, kun je hierover al goede afspraken maken. Dat voorkomt een discussie achteraf.

Hulp nodig bij het bepalen van de kinderalimentatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jullie graag verder. Mail ons; info@scheidendoejesamen.nl of bel ons kantoor 085-4010839

 

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen