• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust
Uit elkaar gaan

Uit elkaar en dan

Als uit elkaar gaan een feit wordt dan staat je leven ineens “on hold”. Niets voelt meer zoals het was en de toekomst ziet er ineens anders uit dan je had verwacht en gehoopt. Uit elkaar en dan… is iets wat dan in je op komt. Waar moet je beginnen en wat moet er allemaal geregeld worden?

Puntsgewijs staan hieronder enkele adviezen die wellicht wat rust en duidelijkheid geven.

Enkele aandachtspunten om aan te denken als jullie uit elkaar gaan

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

  Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-4010839
  Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
  Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

  • Als jullie uit elkaar gaan, maar je hebt dit nog niet aan je partner vertelt, ga dit dan als eerste doen. Niets is erger, dan dat je partner via andere mensen moet horen dat je dit wilt gaan doen. Een basis om dan nog enigszins op een goede manier uit elkaar te gaan is dan wellicht verder weg dan je wenst.
  • Bespreek in goed overleg met je partner hoe jullie je eventuele kinderen en andere belangrijke mensen in jullie leven gaan vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Ook nu geldt, dat niets erger is als jullie kinderen en andere belangrijke mensen in jullie leven dit moet horen van andere mensen. Helaas gebeurt dit nog wel eens, met alle gevolgen van dien.
  • Als jullie kinderen hebben en het is aan hun verteld, meldt dit dan ook aan de betreffende leerkracht of mentor op de school van de kinderen. De leerkrachten op school kennen jullie kinderen immers ook goed en kunnen emotionele steun bieden aan jullie kinderen. Ook als jullie kinderen zich op school ineens anders gaan gedragen, dan wel dat hun schoolprestaties ineens minder worden, kan dit snel met jullie besproken worden en kan daar waar mogelijk, die ondersteuning aan de kinderen geboden worden, die op dat mogelijk goed is voor de kinderen.
  • Bedenk of er personen zijn waar ieder van jullie wellicht naar toe kan gaan als het emotioneel even iets te zwaar wordt. Als je uit elkaar gaat, kan een goede vriend of vriendin net even dat steunpunt zijn dat je nodig hebt om het allemaal emotioneel gezien vol te houden.
  • Als jullie uit elkaar gaan, dan is een mediator een goede professional is om jullie scheiding te begeleiden. Kijk samen welk mediation kantoor het beste bij jullie past en plan een kennismakingsgesprek in met de betreffende mediator van dat kantoor. Als het goed is, heb je na dit kennismakingsgesprek veel meer duidelijkheid over het scheidingstraject en de stappen die hierin na elkaar genomen gaan worden. Een goede “klik” met een mediator is wel heel belangrijk.
  • Een advocaat kan ieder van jullie ook begeleiden. Echter, het proces zal langer duren en is veelal erg kostbaar. Je komt dan meer tegenover elkaar te staan. Zeker als er kinderen zijn dan is dit traject zeker niet aan te bevelen.
  • Wellicht hebben jullie de gedachte om eerst naar een hypotheekadviseur te gaan als jullie tenminste een eigen woning hebben. Dit heeft echter niet zoveel zin omdat je eerst je toekomstige financiële situatie helder moet krijgen. Ook hierin kan een mediator duidelijk geven.
  • Zet ook niet meteen jullie woning te koop bij de makelaar als jullie misschien willen dat er iemand in de woning kan blijven wonen. Als het financiële plaatje duidelijk is dan kan er pas goed gekeken worden wat er in deze mogelijk is. En er kan soms echt meer dan mensen denken. Wij praten uit ervaring.
  • Wij horen nogal eens dat mensen over allerlei zaken rondom het uit elkaar gaan, zelf al afspraken hebben gemaakt met elkaar. Dit hoeft niet verkeerd te zijn, als het maar duidelijk is voor ieder van jullie, dat deze afspraken nog kunnen en mogen veranderen. Vanuit schuldgevoel, of andere emoties kun je soms dingen toezeggen waar je even later toch anders over gaat denken omdat je er meer over hebt gelezen of gehoord. Het is begrijpelijk dat dit gebeurt, maar het kan natuurlijk ook leiden tot vervelende discussies en een breuk in het vertrouwen tussen jullie. En dat is alles wat je niet kunt gebruiken.
  • Als jullie nog samen in één huis wonen, bespreek open en eerlijk of dit voor ieder van jullie nog wenselijk is. Als jullie het proces van uit elkaar gaan zo goed mogelijk willen laten verlopen, is elkaar de ruimte geven echt belangrijk.

  Willen jullie je scheiding zorgvuldig en ontzorgd laten regelen? Wij zijn er voor jullie.

  Samen scheiden geeft jullie meer

  Gratis kennismakingsgesprek plannen