• adr certificaat
  • mfn certificaat
  • nmv certificaat
  • hightrust

Wonen na de scheiding

Menigeen ligt wel eens een nachtje te piekeren over hoe en waar ze wonen na de scheiding. Het is immers belangrijk dat jullie beiden, maar ook de eventuele kinderen, na de scheiding weer een fijn ‘thuis’ hebben. Samen met jullie gaan we onderzoeken of jullie toekomstige woonwensen ook geregeld kunnen worden.

Wat te doen met een koopwoning?

Als jullie een koopwoning bezitten, dan zul je met elkaar moeten bespreken wat wenselijk, maar ook wat mogelijk is voor ieder van jullie. Hieronder staan de 4 meest voorkomende opties vermeld.

Optie 1: één van beiden neemt de woning over
Als één van jullie (of jullie beiden) aangeven graag in de woning te blijven wonen, dan kunnen wij samen met jullie kijken of dit tot de mogelijkheden behoort. Met onze quick-hypotheek-scan kunnen wij duidelijkheid geven, over wat eventueel voor ieder van jullie tot de mogelijkheden behoort.

Wat als blijkt dat jullie beiden de koopwoning kunnen overnemen?
Dan zal besproken moeten worden wie van jullie de woning mag overnemen. Er zal dan een prijs met elkaar moeten worden afgesproken voor wat betreft de waarde van deze koopwoning. Één of soms meerdere taxatierapport(en) kunnen hier duidelijkheid over verschaffen. Overigens is een taxatierapport vaak ook een voorwaarde voor een mogelijke geldverstrekker.

Voor hypotheekadvies kunnen jullie uiteraard ook bij ons terecht. Johan is immers ook hypotheekadviseur.

Optie 2: jullie gaan de woning samen verkopen
De woning wordt verkocht. Dan is het belangrijk om samen een makelaar te zoeken, die volgens jullie beiden, de juiste persoon is om de woning zo goed mogelijk te verkopen. Het kan verstandig zijn om buiten de makelaar om met elkaar een bodemprijs af te spreken. Dat is, de door jullie overeengekomen minimale prijs, waaraan een bod moet voldoen, om door één van jullie geaccepteerd te kunnen worden. Zo voorkom je dat de ander de verkoop kan tegenhouden. Hier lees je er meer over.

In de praktijk ervaart men het vaak als een “rust”, wanneer in ieder geval één van jullie, al tijdig een andere woning heeft, zodat jullie en de eventuele kinderen kunnen wennen aan de nieuwe (gescheiden) woonsituatie, voordat jullie koopwoning notarieel wordt overgedragen aan de kopers. Op die manier zorgen jullie ervoor, dat de eventuele kinderen niet hoeven te wennen aan twee nieuwe woningen tegelijkertijd.

Natuurlijk kun je ook samen besluiten om beiden te blijven wonen tot de notariële overdracht van jullie woning aan de kopers, om zo kosten te besparen tot die tijd. Leg deze afspraken goed vast in het echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst (bij samenlevers). Dat voorkomt problemen achteraf.

Optie 3: de woning blijft van jullie samen; één van jullie blijft er in wonen.
De woning blijft van jullie samen. Dit wordt “onverdeeld laten” genoemd. Het kan voor jullie erg belangrijk zijn dat één van jullie beiden in de woning blijft wonen. Vaak wordt dit gewenst als er kinderen zijn, zodat zij niet direct te maken krijgen met twee nieuwe woonomgevingen en er niet de mogelijkheid is om de huidige woning op één inkomen te kunnen kopen.

In dit geval is van belang om hele goede afspraken te maken. Als je de woning onverdeeld laat moeten jullie met het volgende rekening houden: de hypotheekrente zal na verloop van tijd (24 maanden na vertrek van één van jullie beiden) voor de helft komen te vervallen. Degene die de woning verlaat, blijft mede-eigenaar van de woning en is daarmee ook mede aansprakelijk voor de gehele hypotheek.

Met andere woorden, als je ex-partner die in de woning blijft wonen, maar de maandelijkse hypotheeklast niet meer kan betalen aan de hypotheekverstrekker, dan komt de hypotheekverstrekker het gehele bedrag bij jou halen als dit mogelijk is.

Als gezamenlijk eigenaar van de woning blijf je bovendien ook gezamenlijk verantwoordelijk voor het onderhoud, zoals het schilderwerk buiten, de cv-installatie e.d.. Ook hierover moeten jullie goede afspraken maken. Wij leggen dit soort afspraken ook altijd vast in het echtscheidingsconvenant of de vaststellingsovereenkomst.

24 maanden na vertrek van één van jullie, kan de overwaarde in de woning belast worden in Box III bij degene die de woning heeft verlaten. Dit is een ingewikkelde materie, dus laat je hierover goed informeren bij een deskundige. Ook wij kunnen hier jullie alles over vertellen en voorkomen dat je in de problemen komt met de belastingdienst.

Optie 4: de woning blijft van jullie samen; jullie gaan deze samen verhuren aan derden.

De woning kunnen jullie ook behouden en gaan verhuren. Het is een optie, alhoewel we dit in de praktijk eigenlijk maar weinig tegenkomen. Wij bespreken graag de voor- en nadelen met jullie door als jullie hierin geïnteresseerd zijn. Bedenk goed dat de hypotheekverstrekker hier ook mee moet instemmen.

Ook hier is het van belang dat jullie de afspraken goed vastleggen in jullie convenant of vaststellingsovereenkomst. Of je zelf, daarnaast nog een tweede hypotheek mag hebben voor een woning waar jezelf in wenst te wonen, is dan écht nog maar de vraag. Laat je daarom goed informeren. Ook wij kunnen jullie hier meer informatie over geven.

Wat te doen met de huurwoning na de scheiding?

Als jullie een huurwoning hebben, dan zijn er vragen te beantwoorden. Wie van jullie mag er bijvoorbeeld in de woning blijven wonen? En ook, is er sprake van urgentie voor degene die verhuist naar een andere plek om te wonen na de scheiding? Wat zijn de mogelijkheden?

Optie 1: één van jullie krijgt of heeft het huurrecht.
Afhankelijk van jullie situatie (gehuwd of samenlevend), heeft één van jullie, of hebben jullie beiden het huurrecht. Als jullie beiden het huurrecht hebben, dan is het goed om te bespreken wie dit recht mag voortzetten en wie er op zoek gaat naar een andere woning.

Voor samenlevers
Als jullie samenlevers zijn, waarbij één van jullie het huurrecht heeft, en de ander nooit als medehuurder op het contract is vermeld en je wilt dat je toekomstige ex-partner het huurrecht krijgt, dan moet je contact opnemen met de verhuurder, om te kijken of dit tot de mogelijkheden behoort.

In beginsel zal dus degene die het huurcontract alleen heeft ondertekend het recht hebben om in deze huurwoning te blijven wonen. Wel is het zo, dat degene die de woning moet verlaten, wel een redelijke termijn moet krijgen om een andere woning te zoeken om in te wonen na de scheiding. Het zou fijn als hier in onderling overleg afspraken over gemaakt kunnen worden.

Voor gehuwden
Als je gehuwd bent, maar het huurcontract staat op naam van één van jullie, dan is het geen probleem om je ex-partner in deze huurwoning te laten wonen. Dit, omdat jullie door het huwelijk automatisch allebei huurder zijn geworden. Leg dit echter wel goed vast in het echtscheidingsconvenant.

Optie 2: de huur wordt opgezegd en jullie gaan allebei verhuizen

Er kan een situatie ontstaan waarbij jullie beiden graag willen gaan verhuizen. Bespreek goed met elkaar wie als eerste de woning gaat verlaten. Wat zijn de (financiële) gevolgen dan voor ieder van jullie? Laat het uitzoeken door een expert en leg jullie afspraken goed vast in het echtscheidingsconvenant of vaststellingsovereenkomst (bij samenlevers). Dat voorkomt problemen achteraf.

Wat te doen met een tweede / vakantiewoning na de scheiding?
Als jullie een vakantie- of tweede woning hebben, dan is het goed om te bedenken wat jullie ermee gaan doen. Wil één van jullie deze behouden, ga je de woning verkopen of wil je deze samen behouden? De regels zijn gelijk als bij de koopwoning waar je dagelijks verblijft.

“Ons belang is dat jullie beiden en eventuele kinderen, na de scheiding weer een fijn ‘thuis’ hebben.” 

Hulp en begeleiding nodig?

Gaan jullie samen scheiden? En hebben jullie daar professionele hulp bij nodig? Of willen jullie kijken wat de mogelijkheden zijn en direct profiteren van passend hypotheekadvies? We gaan graag met jullie een kosteloos kennismakingsgesprek aan. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook, we zijn bereikbaar via 085-4010839.

Veelgestelde vragen

Iedere scheiding is anders. En dus zijn er ook verschillende situaties waar je mee te maken kan hebben als je op zoek moet naar een andere plek om te wonen na de scheiding. Desalniettemin zijn er toch een aantal veel gestelde vragen waar we graag antwoord op geven.

Wanneer kan ik een andere woning gaan aankopen?
Als je gehuwd bent dan zal de “eis” van de hypotheekverstrekker al snel zijn dat de echtscheiding moet zijn ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dus dan krijg je pas de definitieve hypotheekofferte. Voor samenlevers is het tekenen van de vaststellingsovereenkomst voldoende om een hypotheekofferte aan te vragen, mits hierin duidelijk is aangegeven wat de afspraken zijn omtrent jullie huidige koopwoning.

Als je een woning aankoopt, dan moet je rekening houden met de ontbindende voorwaarden (afspraken dat je zonder financiële consequenties onder de koop uit kunt komen). Je bespreekt dan de termijn waarbinnen je de financiering moet regelen. Bedenk ook goed dat eerst de bestaande hypotheek dient te worden afgelost. In sommige situaties is het wel mogelijk om een zogenaamd overbruggingskrediet te krijgen.

Bij een scheiding ligt je hypotheekaanvraag onder een vergrootglas. Soms vragen hypotheekverstrekkers extra informatie. Dit kan vertragend werken in de aanvraag van de hypotheek.

Kan ik “eisen” dat mijn ex-partner onze koopwoning verkoopt?

Stel, dat je niet wilt dat je ex-partner in jullie woning blijft wonen. Je kunt dan, juridisch gezien, niet eisen dat de woning wordt verkocht. Jullie zijn beiden eigenaar van de woning en hebben evenveel recht om de woning over te nemen. Als jij dat niet kan, maar je toekomstige ex-partner wel, dan mag hij of zij de woning overnemen.

In dat geval is het raadzaam om de woning te laten taxeren, zodat er geen discussie ontstaat over de waarde van de woning. Eventuele overwaarde zal door je toekomstige ex-partner en toekomstige eigenaar van de woning, bij de overdracht van de woning direct aan jou uitgekeerd moeten worden. Kan dit niet, dan kun je wel eisen dat de woning wordt verkocht. Je bent namelijk niet verplicht ‘mee te werken’ bij het maken van afwijkende afspraken (zoals bv. een betalingsregeling) voor het voldoen van deze overwaarde aan jou.

Mijn ex-partner werkt niet mee aan de verkoop. Wat kan ik doen?
Allereerst is het goed om te onderzoeken wat de reden is dat je ex-partner niet mee wilt werken. Het kan het best zo zijn, dat als je een gesprek aangaat met elkaar en een mediator, hiermee het probleem alsnog wordt opgelost.

Mocht dit gesprek onverhoopt niet leiden tot een oplossing, dan kun je het altijd nog voorleggen aan de rechter. Als deze ook besluit dat je ex-partner niet mee werkt, dan kan de rechter besluiten dat jij de woning mag verkopen zonder zijn of haar toestemming.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen