• adr certificaat
  • mfn certificaat
  • nmv certificaat
  • hightrust

De 8 te nemen stappen bij een scheiding

Tijdens een scheiding komt er veel op je af. Naast de verwerking van jullie beslissing, zullen jullie in deze periode ook afspraken moeten maken over de toekomst. Om nog maar te zwijgen over emoties als frustratie, teleurstelling en verdriet die je ongetwijfeld zult ervaren. Om jullie wat houvast te bieden hebben wij het hele proces van scheiden samengevat in een stappenplan.

Stap 1: vertel het je toekomstige ex-partner

Wil je gaan scheiden? Vertel het dan eerst aan je toekomstige ex-partner. Geef hem of haar vervolgens de ruimte (bv. een paar weken) om de impact van jouw beslissing op hem of haar in te laten werken. Jullie zullen immers samen nog een heel scheidingstraject moeten doorlopen. Het is dan ook van groots belang dat de communicatie voldoende op peil blijft. Om samen belangrijke beslissingen te nemen over de toekomst na jullie scheiding, maar wellicht ook over de toekomst van jullie eventuele kinderen.

Stap 2: Vertel het eventuele kinderen

Als jullie kinderen hebben, is het belangrijk om ze samen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Het is een gesprek dat ze waarschijnlijk hun hele leven bij blijft. Zorg dus dat je goed voorbereid bent. Niets zo vervelend dan dat een kind het via iemand anders te horen krijgt. Vertel het dan ook eerst aan de kinderen, voordat jullie de school, opvang en ouders van vriendjes inlichten. Wij raden ook altijd aan om een kindercoach in de arm te nemen. Deze kan jullie ondersteunen in het traject en de kinderen helpen om het proces te verwerken. Lees hier meer informatie over dit onderwerp.

Stap 3: Zoek de juiste hulp

Een belangrijke stap in dit stappenplan voor scheiden: neem een mediator of advocaat in de arm om jullie scheiding te regelen. Is er genoeg draagvlak bij beide partijen om er gezamenlijk goed uit te komen? Dan kan een mediator helpen om zo harmonieus uit elkaar te gaan. Hiermee wordt een vechtscheiding voorkomen. Lees hier meer over de voordelen van mediation bij een scheiding. Een mediationtraject (ons stappenplan) bij ons ziet er ongeveer zo uit. Kunnen jullie er niet samen in harmonie uitkomen? Dan kan het verstandiger zijn om allebei een advocaat in de arm te nemen. Hulp nodig in deze keuze? Neem gerust contact met ons op.

Stap 4: Maak een financieel plan

Een scheiding regelen bestaat eigenlijk vooral uit het maken van goede en toekomstbestendige afspraken. Vaak gaat het hierbij vooral om de financiën. Hoe hoog wordt de alimentatie? Hoe worden bezittingen verdeeld, zoals het huis, de auto en meubels? Maak samen een overzicht van alle bezittingen en probeer samen een financieel plan op te stellen. Hoe meer je zelf al bespreekt voordat jullie naar de mediator of advocaat stappen, hoe sneller alles geregeld kan worden.

Stap 5: Maak afspraken over de kinderen

Zijn er kinderen bij betrokken? Dat maakt een scheiding vaak een stuk gecompliceerder. Zij zijn eigenlijk het belangrijkste onderdeel van de hele scheiding. Als ouders hebben jullie zorgplicht tot de kinderen 18 jaar zijn. Ongeacht of jullie getrouwd, gescheiden, samenwonend of uit elkaar zijn. In een ouderschapsplan worden alle afspraken vastgelegd, zoals de verdeling van de zorg, de kinderalimentatie, verdeling van vakanties en andere afspraken die gemaakt moeten worden over de zorg- en opvoedingstaken.

Stap 6: de scheiding aanvragen

Het aanvragen van een echtscheiding gaat via de rechter. Alleen een advocaat kan het verzoek tot scheiding indienen. Wij kunnen hierbij jullie van dienst zijn. Ook voor een scheiding van tafel en bed kunnen jullie bij de rechter terecht. Nog niet de juiste hulp gevonden voor jullie scheiding? Neem gerust contact met ons op. Wij kunnen jullie hierin adviseren.

Stap 7: Stoom afblazen

Naast alle zaken die geregeld moeten worden, kampen de meeste mensen in scheiding met veel emoties. Een tip waar veel van onze cliënten baat bij hebben gehad: verzamel een select groepje mensen om je heen waar je af en toe stoom bij kunt afblazen. Angst, verdriet en boosheid zijn slechte raadgevers tijdens een scheidingsproces. Je emoties laten gaan kan ontzettend opluchten. Probeer ook zo rustig mogelijk de aanwijzingen van je mediator of advocaat te volgen. Rust en overzicht voorkomt dat je impulsieve acties onderneemt, die achteraf meer schade toebrengen dan iets oplevert.

Stap 8: Naar de rechter

Als alle afspraken vastgelegd zijn, dan is de scheiding in de rechtbank eigenlijk nog alleen een formaliteit. Mochten jullie het niet eens kunnen worden over bepaalde zaken, dan hakt de rechter de knoop door. Als je het daar niet mee eens bent, kun je weer in hoger beroep gaan. Houd er rekening mee dat dit een lang traject is en dat dit de nodige uitwerking kan hebben op jullie kinderen. Scheiden middels een mediationtraject is sneller en duurt bij ons gemiddeld slechts drie maanden. Neem contact met ons op om te zien wat we voor jouw scheiding kunnen betekenen.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen