Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Scheiden en nu?

Johan en Inge Bosveld vertellen:

 

  1. Als u voornemens bent om te gaan scheiden vertel het dan altijd eerst uw toekomstige ex-partner. Geef vervolgens deze partner de ruimte (bv. een paar weken) om de impact van uw beslissing op zich in te laten werken. U zult beiden nog een heel traject in moeten en het is dan ook van het grootste belang dat de communicatie voldoende op peil blijft om samen belangrijke beslissingen te nemen over uw eigen toekomst, maar wellicht ook over de toekomst van uw eventuele kinderen. 
  2. Als u kinderen heeft vertel het dan vervolgens eerst gezamenlijk aan uw kinderen (voorkom zo loyaliteitsconflict!). Niets is erger als kinderen die via “derde” (toevallig) te horen krijgen dat hun ouders gaan scheiden! Zorg dat de school, moeders van vriendjes etc. van uw kinderen vervolgens zo spoedig mogelijk op de hoogte gesteld worden ( opvang). U kunt over “het vertellen aan uw kinderen” meer lezen onder onze button “scheiden met kinderen”.
  3. Om te kunnen scheiden zult u een advocaat of mediator “in de hand” moeten/willen nemen. Wij kunnen u van alles vertellen over het voordeel van mediation, maar daar kunt u bij ons / elders al genoeg over lezen. Het gaat er vooral om, of er “draagvlak” is bij ieder van u om er gezamenlijk goed uit te komen. Anders is het verstandiger om ieder een advocaat te nemen.
  4. Ga vervolgens eerst naar het gekozen bemiddelingsbureau/advocatenkantoor en geef hier aan wat in beginsel uw wensen zijn ( bv. huis verkopen? wil iemand blijven wonen? de zorgverdeling van de kinderen? wat doen we met de eventuele motorvoertuigen en wat is de waarde? etc). Dit kan onnodige kosten voorkomen (bv. als u in de woning wilt gaan wonen, laat dit dan eerst uitzoeken en ga niet meteen naar de makelaar om uw woning in de verkoop te laten zetten). Vanuit onze praktijk is al vaker gebleken dat een woning wel gekocht kon worden door een partij. Dit was eigenlijk ook wel wenselijk maar het idee “leefde” dat dit toch niet mogelijk zou zijn. U moet dan vaak toch al kosten betalen voor werkzaamheden die de makelaar dan al heeft verricht, dan wel het contract met de makelaar voor een bepaald bedrag “afkopen”.
  5. Als u niet meer in staat bent om samen in huis door te brengen meldt dit dan op tijd bij uw toekomstige ex-partner, advocaat of mediator. Er kan dan snel naar een passende oplossing gezocht worden. Als u dit niet doet dan wordt de kans op escalaties alleen maar groter, met alle mogelijke (toekomstige) gevolgen voor u en uw eventuele kinderen. De communicatie die zo hard nodig is tussen u beiden wordt dan wel heel erg op de proef gesteld.
  6. Als u niet kiest voor een mediationtraject en onderling overleg is niet meer mogelijk, dan kan een advocaat bij de rechter “voorlopige voorzieningen aanvragen”. Dit betekent dat de rechter onder andere kan gaan bepalen wie, met uitsluiting van de ander, in de woning mag blijven wonen. Ieder van u zal dan alleen met een advocaat zijn/haar belangen bij de rechter moeten gaan verdedigen. Deze procedure is uiteraard veel kostbaarder en duurt veel langer dan bijvoorbeeld de  procedure die u gezamenlijk zou kunnen doorlopen bij een mediator.

Nu het allerbelangrijkste: Probeer zoveel mogelijk rustig de aanwijzingen van uw mediator of advocaat te volgen. Rust en overzicht behouden voorkomt dat u vanuit paniek dingen gaat ondernemen of doen, die achteraf (nog) meer schade berokkenen dan dat het iets oplevert.

Nog een laatste tip: Probeer een select groepje mensen om u heen te vormen waar u af en toe even "stoom af kunt blazen" en gewoon je emoties even te laten gaan. Dit kan zo ontzettend opluchten. Angst, verdriet en boosheid zijn slechte raadgevers!

Tot slot

Wensen wij ieder van u veel wijsheid, rust en daadkracht toe.

Een vriendelijke groet van,
Johan en Inge Bosveld
(oprichters van "Scheiden doe je samen")

 Gratis informatiegesprek