Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Algehele gemeenschap van goederen

U bent automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd als u beiden vóór  trouwen niet een akte (huwelijkse voorwaarden) laat opstellen bij de notaris.

Bij scheiding zal bij gemeenschap van goederen alle gezamenlijke bezittingen en schulden (denk aan bankrekeningen, aandelen, huis, inboedel, hypotheek, pensioenen) gelijk verdeeld moeten worden tussen de echtgenoten. Vervolgens moet dit beschreven worden in het echtscheidingsconvenant.

De hoofdregel die geldt bij algehele gemeenschap van goederen (verdeling bij helfte) vervalt in een aantal bijzondere gevallen.

Niet in de gemeenschap vallen onder andere:

  • Hetgeen u krijgt bij een schenking of erfenis met een zogenaamd uitsluitingsclausule
  • Goederen en schulden die aan een van de echtgenoten op een bijzondere wijze verknocht zijn, voor zover die verknochtheid zich tegen het in de gemeenschap vallen verzet.

Wellicht zal het u niet geheel duidelijk zijn wat met bovenstaande uitzonderingen precies bedoeld wordt. Uw mediator van “scheiden doe je samen” kan dit nader toelichten. Ook uw notaris kan hier uiteraard tekst en uitleg over geven.

Het is dus altijd raadzaam om bij het inventarisatiegesprek bij onze financiële deskundige dit gelijk aan te geven. Het kan namelijk inhouden dat in de opstelling van het financiële overzicht dit voor de nodige aanpassingen gaat zorgen.

Gratis informatiegesprek