• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust

Scheiden met samenlevingscontract

Scheiden met samenlevingscontract
Jullie hebben besloten te gaan scheiden en hebben een samenlevingscontract. In die overeenkomst staat veelal vermeld wanneer het contract wordt beëindigd. Als dit niet zo is en jullie beiden niet tot overeenstemming kunnen komen over een datum waarop de samenleving feitelijk is beëindigd, dan is het normaliter zo dat de beëindiging ingaat op het moment dat één van jullie het per aangetekend schrijven laat weten aan de andere partij.

De financiële afwikkeling bij scheiden met een samenlevingscontract
In beginsel is het samenlevingscontract leidend, voor wat betreft de financiële afwikkeling van jullie samenleving. Uiteraard mogen jullie hier andere afspraken over maken, maar dan zal er wel goed gekeken moeten worden naar de mogelijke fiscale gevolgen daarvan. Er kan dan voor de belastingdienst ineens sprake zijn van bijvoorbeeld een schenking. Wij kunnen jullie hier nader over informeren.

Tevens is het van belang om een aantal zaken goed uit te zoeken, zeker als jullie gezamenlijk een koopwoning hebben aangekocht. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Heeft één van jullie wellicht eigen vermogen in de koopwoning gestopt (bijvoorbeeld door betalingen aan verbouwingen of aflossingen hypotheek)?
 • Hoe is de eigendomsverhouding van jullie gezamenlijke koopwoning? Dit kan van invloed zijn op de verdeling van een eventuele restschuld of overwaarde van jullie gezamenlijke woning.
 • Wat hebben jullie o.a. aan eventuele gezamenlijk vermogen (spaargeld),  schulden en inboedel opgebouwd? En hoe hier nu mee om te gaan?
 • Hebben jullie elkaar wellicht aangewezen als pensioengerechtigde voor het bijzonder partnerpensioen tijdens de samenleving, als de pensioenuitvoerder hierin ook voorzag? En wat dan nu?
 • Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderalimentatie (indien van toepassing). Een officiële berekening als uitgangspunt is in deze verstandig om te laten maken. Jullie kunnen hier in onderling overleg natuurlijk altijd van afwijken.
 • Als één van jullie in de koopwoning wil blijven wonen, is het van belang om te bepalen wat de overwaarde/restschuld van de woning is. Het is dan fijn, dat er door middel van onze quick-hypotheek-scan, een eerste “voorlopige” uitslag verkregen kan worden of deze woonwens te realiseren is.

Bij het scheiden met een samenlevingscontract is het dus belangrijk dat jullie met de juiste, deskundigen in zee gaan om al jullie zaken goed door te spreken en alles vast te laten leggen in een vaststellingsovereenkomst. Onverhoopte zakelijke problemen in de toekomst tussen jullie, kunnen daarmee vermeden worden. Bij “Scheiden doe je samen” helpen we je daar graag mee.

Ouderschapsplan voor samenlevers
Vanaf 1 maart 2009 heeft de wet gesteld, dat ook samenlevers een zorgplan, ook wel ouderschapsplan genoemd, moeten opstellen ten behoeve van hun minderjarige kinderen. Dit zorgplan hoeft alleen gemaakt worden indien beide ouders wettelijk gezag hebben over hun kind(eren). In het plan moet tenminste de zorgverdeling van de kinderen vermeld staan, de kinderalimentatie en de wettelijke informatieplicht tussen elk van de ouders.

Wat is nodig om in aanmerking te komen voor een huurwoning?
Woningbouwverenigingen willen veelal, tenminste een zorgplan overlegd hebben, maar soms ook de vaststellingsovereenkomst (hierin staan de financiële afspraken), voordat ze overgaan tot het aanwijzen van een huurwoning. Dit geldt ook voor het aanvragen van urgentie voor het verkrijgen van een huurwoning. De urgentiecommissies willen tegenwoordig zelfs vaak dat jullie zorgplan ook wordt ondertekend door een MfN geregistreerde mediator, dan wel advocaat of notaris. Wij kunnen dit dus ook voor jullie regelen.

Hypotheekverstrekkers en eigen woning
Bijna alle hypotheekverstrekkers willen een vaststellingsovereenkomst overlegd hebben, omdat zij op deze manier volledig inzage hebben in jullie toekomstige financiële plaatje. Op basis van deze gegevens, wordt er vervolgens bepaald of je wel of niet voor een (nieuwe) hypotheek in aanmerking kan komen. Bij “Scheiden doe je samen” beschikken we over een hypotheekadviseur die je van passend hypotheekadvies kan voorzien. Alles onder één dak dus!

Wat doen wij?
Scheiden met een samenlevingscontract is een complexe aangelegenheid. Wellicht zal het jullie niet geheel duidelijk zijn wat precies voor jullie van toepassing is. Daarom lichten we het graag verder toe en ontzorgen we jullie bij alle stappen die nodig zijn om de scheiding goed te kunnen regelen en goed te beschrijven in een vaststellingsovereenkomst. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet!

“Ons doel is om jullie zo te begeleiden bij jullie scheiding zodat jullie later nog steeds achter de beslissingen staan die jullie tijdens het proces hebben genomen.” 

Vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek

Willen jullie scheiden en hebben jullie een samenlevingscontract? In een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we jullie graag wat wij voor jullie kunnen betekenen en wat jullie kunnen verwachten. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan via 085-4010839.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen