ouderschapsplan opstellen mediation

Samenlevingscontract ontbinden

Jullie hebben een samenlevingscontract en besloten om te gaan scheiden? Dit werkt net even anders dan bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Het beëindigen van een samenlevingscontract kan in vele opzichten vergeleken worden met een echtscheiding. Er zijn immers veel zaken die geregeld moeten worden. Hoe zit het namelijk met een lening? Jullie (koop)huis? Of eventuele kinderalimentatie? Willen jij en je (ex-)partner zeker weten dat alles goed geregeld is? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met de scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen. Wij staan jullie zo goed mogelijk bij in deze (vaak) lastige tijd!

 

Gratis kennismakingsgesprek aanvragen

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-0136007
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Samenlevingscontract ontbinden

Jullie willen het samenlevingscontract ontbinden. Daarvoor zet je eerst een aantal zaken op een rijtje. Voor de financiële afwikkeling is het samenlevingscontract in eerste instantie leidend. Uiteraard mogen jullie hier andere afspraken over maken. Wij zullen jullie dan wijzen op eventuele fiscale gevolgen. Ook de volgende zaken moeten geregeld worden als jullie het samenlevingscontract ontbinden:

  • In jullie samenlevingscontract staat meestal vermeld wanneer het contract wordt beëindigd. Is dit niet zo en kunnen jullie het niet eens worden over de einddatum? Dan gaat de beëindiging in op het moment dat één van jullie dit middels aangetekend schrijven laat weten aan de andere partij.
  • Heeft een van jullie eigen vermogen in de koopwoning gestopt? Bijvoorbeeld door betalingen aan verbouwingen of aflossingen van de hypotheek.
  • Hoe is de eigendomsverhouding van de koopwoning? Dit kan van invloed zijn op de verdeling van een eventuele restschuld of overwaarde van de woning.
  • Wat hebben jullie aan gezamenlijk vermogen (spaargeld), schulden en inboedel opgebouwd? En hoe willen jullie dit nu verdelen?
  • Hebben jullie elkaar aangewezen als pensioengerechtigde voor het partnerpensioen? Dan heeft de een recht op een bijzonder partnerpensioen als de ander komt te overlijden.
  • Hebben jullie kinderen? Dan krijgen jullie te maken met kinderalimentatie. Het is handig om hierbij een officiële berekening als uitgangspunt te laten maken. Jullie kunnen hier in onderling overleg natuurlijk van afwijken.
  • Als één van jullie in de koopwoning wil blijven wonen, is het van belang om te bepalen wat de overwaarde/restschuld van de woning is. Middels onze Quick-Hypotheek-Scan krijgen jullie snel inzicht in de financiële situatie en de mogelijkheden. Tevens kunnen we jullie voorzien van passend hypotheekadvies. Meer weten of de financiële situatie en de mogelijkheden betreft de hypotheek? Neem gerust contact met ons op.

Gratis kennismaking plannen

Ouderschapsplan voor samenlevers

Vanaf 1 maart 2009 is het ook verplicht voor samenlevers om een ouderschapsplan op te stellen als ze hun samenlevingsovereenkomst beëindigen. Dit geldt wel alleen voor minderjarige kinderen en wanneer beide ouders wettelijk gezag hebben over hun kind(eren). Hoe zit het met de zorgverdeling van jullie kinderen? Wie moet eventueel wat betalen aan de andere ouder aan kinderalimentatie? Of kiezen jullie voor de mogelijkheid om samen de kosten van jullie kinderen te betalen? Dit wordt allemaal opgenomen in het ouderschapsplan.

Hoe beëindig je een samenlevingscontract?

Een samenlevingsovereenkomst is een notariële akte die jij en je (ex-)partner hebben opgesteld bij een notaris. Veel koppels kiezen voor het opstellen van een samenlevingscontract omdat zij rechtsgeldige afspraken samen willen maken. Deze afspraken zijn tevens afdwingbaar. Op het moment dat één van jullie het samenlevingscontract wil ontbinden, wordt er gekeken wat jullie in het contract hebben laten beschrijven. Deze afspraken moeten immers strikt nageleefd worden. Als jullie in de loop van jullie relatie besluiten om andere afspraken te maken, kan dat natuurlijk.

Hoe je een samenlevingsovereenkomst verbreekt of beëindigd, kan afspraken van deze afspraken die jullie gemaakt hebben. In de meeste samenlevingsovereenkomsten is vermeld dat er bij een eenzijdige ontbinding (wanneer één van jullie het contract wilt verbreken en de ander niet) een aangetekende brief verstuurd moet worden. Deze brief moet verstuurd worden naar de toekomstige ex-partner. Hieraan zijn géén kosten verbonden. Voor een eventuele voorbeeldbrief kunnen jullie ons raadplegen.

Samenlevingsovereenkomst ontbinden met koopwoning en hypotheek

Als jij en je (ex-)partner willen scheiden en over een koopwoning met hypotheek beschikken, heeft de gevolgen voor de ontbinding van jullie samenlevingsovereenkomst. Wanneer één van jullie namelijk in de koopwoning wilt blijven wonen, moet de notaris hierbij betrokken worden. De koopwoning zal vervolgens, door de notaris, volledig op naam gezet worden van de partner die de eigenaar wordt van deze woning. Hetzelfde geldt voor de hypotheek.

Voor het overdragen van de hypotheek is het bovendien noodzakelijk dat een hypotheekadviseur jullie financiële situatie goed bekijkt. Is het namelijk überhaupt mogelijk dat de bestaande hypotheek ‘volledig gedragen’ kan worden door de partner? Johan, de hypotheekadviseur en financieel scheidingsplanner van Scheiden doe je samen, kan jullie hierbij ondersteunen. Johan kent deze markt als geen ander en kan jullie van goed advies voorzien.

Tot slot zal er taxatierapport voor jullie koopwoning gemaakt worden. Dit taxatierapport is niet alleen voor de bank belangrijk, het is ook voor jullie van groot belang om te weten wat de woning waard is. Stel immers dat er een overwaarde op de woning zit, dan wel een restschuld, moet dit tussen jou en je (ex-)partner afgerekend worden. Het is raadzaam om een onpartijdige deskundige hier naar te laten kijken. Ook hiervoor kunnen jullie de adviseurs van Scheiden doe je samen inschakelen.

Gratis kennismaking plannen

In aanmerking komen voor een huurwoning?

Gaan jullie het samenlevingscontract ontbinden, dan wil je zo snel mogelijk een nieuwe woning vinden. Hiervoor moet je vaak een zorgplan of vaststellingsovereenkomst laten zien aan de woningbouwvereniging. Hetzelfde geldt voor het aanvragen van urgentie voor het krijgen van een huurwoning. De urgentiecommissie wil tegenwoordig zelfs vaak dat jullie zorgplan ook wordt ondertekend door een MfN geregistreerde mediator, advocaat of notaris. Wij kunnen dit voor jullie ondertekenen.

In aanmerking komen voor een koophuis?

Wil je een nieuw huis kopen? Ook dan moet de administratie op orde zijn. Bijna alle hypotheekverstrekkers willen namelijk een vaststellingsovereenkomst zien. Zo krijgen ze een beeld van je financiële situatie, die natuurlijk is veranderd door de scheiding. Op basis hiervan wordt bepaald of je aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Wij kunnen jullie, naast het ontbinden van jullie samenlevingscontract, ook helpen met passend hypotheekadvies. Kortom, alles onder één dak. Dat is wel zo fijn.

Welke kosten kunnen jullie verwachten bij een koopwoning met hypotheek?

Zoals reeds benoemd kunnen er notaris-, taxatie- en hypotheekkosten in gang gezet worden bij het ontbinden van een samenlevingscontract. Wat de kosten hiervan zullen bedragen is niet te benoemen. Zij zullen immers per situatie verschillen. Deze tarieven zijn echter wel ‘vrij’. Rondbellen over deze tarieven bij verschillende aanbieders is dan ook zeker aan te raden!

Ook samen scheiden?

Willen jullie een samenlevingscontract ontbinden? Voorkom een vechtscheiding, kies voor mediation. Ook bij het ontbinden van een samenlevingscontract komt namelijk veel kijken. Het is ingewikkelde materie en met oog op de kinderen willen jullie dit natuurlijk goed  regelen. In een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek lichten wij graag onze werkwijze toe. Wij ontzorgen jullie bij alle stappen die nodig zijn om de scheiding goed te regelen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Neem gerust contact met ons op voor vragen of het inplannen van een gratis kennismakingsgesprek. Wij opereren onder andere in de grotere steden in Nederland en zijn dus bijvoorbeeld actief als mediator in Utrecht en mediator in Arnhem.

Johan Bosveld,
Geregistreerd financieel scheidingsadviseur (RES; CFP en RFEA geregistreerd); hypotheekadviseur en MfN Registermediator

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen