• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust

Scheiden met kind: hoe vertel je dat jullie gaan scheiden?

Als de beslissing om uit elkaar te gaan is genomen, zal er op enig moment aan de kinderen verteld moeten worden dat jullie gaan scheiden. Bij “Scheiden doe je samen” voorzien wij jullie graag van tips om het gesprek goed voor te bereiden. Onder dit filmpje volgen de tips.

Bron: Altra.nl

Tips voor het gesprek met kinderen
Één van de moeilijkste, maar ook belangrijkste onderdelen van het proces van scheiden, is het gesprek aangaan met jullie kinderen. “Scheiden doe je samen” heeft hiervoor verschillende tips opgesteld. Maar eerst nog even een persoonlijke noot van onze kindercoach Denise:

“Scheiden is voor jullie als ouders al ingewikkeld genoeg, laat staan voor jullie kinderen. De tips die ik geef heb ik zelf voor een klein gedeelte ook mogen ervaren toen mijn ouders gingen scheiden, maar sommige helaas ook niet. Dit heeft het voor mij zeker een stuk moeilijker gemaakt om de scheiding van mijn ouders goed te kunnen verwerken. Ik hoop dan ook echt, dat jullie deze tips voor scheiden met een kind, voor in ieder geval een groot deel, kunnen inzetten.”

Hartelijke groet, Denise

 • Vertel het zelf
  Vertel de kinderen zelf dat jullie gaan scheiden. Het liefst samen als ouders en in alle rust. Ook al heeft één van jullie deze scheiding niet gewild, dan nog is het voor de kinderen belangrijk dat ze niet het gevoel hebben ‘partij te moeten kiezen’. Kinderen mogen dit idee nooit krijgen. Hoe boos je ook bent op de ander. Voor kinderen is het contact met jullie beiden, als ouders, van essentieel belang. Hun relatie met jullie is immers een totaal andere relatie dan die tussen twee volwassen partners.
 • Gebruik verliefdheid in plaats van ‘houden van’
  Vertel bij het scheiden met een kind jullie kinderen dat jullie niet meer verliefd zijn op elkaar. Tegen kinderen vertel je namelijk altijd dat je van ze houdt en voorkom je dat ze ‘houden van’ associëren met het gevoel dat dit dus over kan gaan.
 • Vertel het snel
  Vertel jullie kinderen zo vroeg mogelijk in het proces over het scheiden. Ook jullie kinderen hebben tijd nodig om deze melding te verwerken. Als dit pas veel later in het proces gebeurt, dan wordt de periode tussen de scheidingsmelding en bijvoorbeeld het feitelijk uit huis gaan van een ouder heel kort. Jullie kinderen kunnen het dan wellicht allemaal niet meer overzien, met alle emotionele gevolgen van dien.
 • Houd dagelijkse rituelen in stand
  Als er jonge kinderen zijn, blijf dan vasthouden aan de vaste rituelen voor het slapen gaan (liedje zingen, voorlezen). Ook andere dagelijkse rituelen moeten zoveel mogelijk in stand blijven, indien en voor zover dit mogelijk is. Veel onveilige gevoelens worden op deze manier gecompenseerd met stabiliteit en houvast.
 • Stop op tijd
  Probeer op het niveau van jullie kinderen te vertellen dat jullie gaan scheiden. Merk je dat jullie kinderen afgeleid raken, of aangeven dat ze niets meer willen horen? Stop dan onmiddellijk met het gesprek. Het is hun manier om aan te geven dat ze het voor dat moment niet meer aan kunnen, of gewoonweg afgeleid worden.
 • Maak de ander niet zwart
  Maak jullie kinderen geen partij in het echtscheidingsconflict en ga geen boze dingen vertellen over de andere ouder. Voor jullie kinderen is dit ontzettend verwarrend en onbegrijpelijk. Zij herkennen immers dit niet. Voor een kind ben je gewoon een ouder.
 • Wat als één ouder al snel de woning verlaat?
  Wees als ‘vertrekkende ouder’ voorbereid op negatieve reacties. Boosheid en het ‘terugtrekken’ voor een (korte) periode is heel gewoon. Het niet zien van de vertrekkende ouder, is in deze fase vaak makkelijker dan het wel zien van de ouder en dat is voor vertrekkende ouders emotioneel gezien ontzettend zwaar. Als kinderen de vertrekkende ouder zien, komen namelijk vooral gevoelens van missen en verdriet naar boven. Dit zijn hele vervelende gevoelens die liever gemeden worden door kinderen. Maar het betekent dus niet dat kinderen niet meer van de vertrekkende ouder houden.
 • Vertel dat je in staat bent om voor ze te zorgen
  Kinderen hebben heel vaak de neiging om een ‘ouderrol’ over te nemen om de ouder die toch al verdrietig is te ondersteunen. Dit is niet gezond voor het welzijn van het kind. Heel belastend zelfs. Een kind moet kind kunnen blijven en het is dus zeker niet toe aan deze ‘ouderrol’. Vertel dan ook telkens dat je als ouder nog steeds heel goed voor ze kan zorgen en dat zij dat dus echt niet hoeven te doen. Sterker nog, zeg dat je dit absoluut niet wilt.
 • Stel ze gerust
  Voor jullie kinderen is het belangrijk, dat je op elk geschikt moment vertelt dat je van ze houdt en altijd voor ze blijft zorgen. Immers, ‘ouder zijn’ gaat nooit meer over!
 • Vertel dat het niet hun schuld is
  En tot slot: vertel kinderen dat het scheiden van hun ouders niet hun schuld is. Zo veel en zo vaak als mogelijk!

Informeren van familie, vrienden en ouders van (beste) vriendjes of vriendinnetjes

Hebben jullie besloten te gaan scheiden? Dan moeten meer mensen dan alleen jullie kinderen worden geïnformeerd, zoals familie, vrienden en ouders van (beste) vriendjes of vriendinnetjes van de kinderen. Informeer deze mensen, het liefst rond dezelfde tijd dat je de kinderen over het scheiden vertelt, dan hoeven ze niet met een geheim rond te lopen. Vertel het overigens ook nooit eerder deze personen dan aan jullie kinderen. Niet is zo erg, dan dat kinderen, het onbedoeld van een ‘derde’ al eerder te horen krijgen dan van hun eigen ouders!

Inlichten van de school over het scheiden

Op het moment dat jullie kinderen verteld wordt dat jullie gaan scheiden, zorg dan dat de school hierover ingelicht is. De betreffende leerkracht kan eventueel veranderingen in gedrag ‘plaatsen’ en wellicht een steunpunt zijn voor jullie kinderen.

Hulp & begeleiding bij scheiden met een kind

Hebben jullie nog vragen over scheiden met een kind of over het vertellen van jullie kinderen over jullie scheiding? Wij voorzien jullie graag van meer tips en adviezen bij “Scheiden doe je samen” in een gratis informatiegesprek. Liever eerst telefonisch contact opnemen? Dat kan ook via 085-4010839.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen