• adr certificaat
  • mfn certificaat
  • nmv certificaat
  • hightrust
mediator scheiding

Samenlevingscontract ontbinden: hoe verbreek je een samenlevingscontract?

Neem contact op

Willen jullie een gratis kennismakingsgesprek voor jullie scheiding of hebben jullie een vraag?

Of bel ons tijdens kantooruren op nummer 085-4010839
Velden met een * zijn verplichte velden. Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact.
Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Samenlevingscontract ontbinden: hoe verbreek je een samenlevingscontract?

Bij het ontbinden van een samenlevingscontract, ontbind je de samenlevingsovereenkomst die jij en je (ex-)partner ondertekend hebben. Het beëindigen van een samenlevingscontract kan in vele opzichten vergeleken worden met een echtscheiding. Er zijn immers veel zaken die geregeld moeten worden. Hoe zit het namelijk met een lening? Jullie (koop)huis? Of eventuele kinderalimentatie? Dit zijn zaken die zowel bij een tweezijdige of eenzijdige ontbinding ter spraken komen. Willen jij en je (ex-)partner zeker weten dat alles goed geregeld is? Plan dan vrijblijvend een afspraak in met de scheidingsadviseurs van Scheiden doe je samen. Wij staan jullie zo goed mogelijk bij in deze (vaak) lastige tijd!

Gratis kennismaking plannen

Hoe beëindig je een samenlevingscontract?

 

Een samenlevingsovereenkomst is een notariële akte die jij en je (ex-)partner hebben opgesteld bij een notaris. Veel koppels kiezen voor het opstellen van een samenlevingscontract omdat zij rechtsgeldige afspraken samen willen maken. Deze afspraken zijn tevens afdwingbaar. Op het moment dat één van jullie het samenlevingscontract wil ontbinden, wordt er gekeken wat jullie in het contract hebben laten beschrijven. Deze afspraken moeten immers strikt nageleefd worden. Als jullie in de loop van jullie relatie besluiten om andere afspraken te maken, kan dat natuurlijk.

Hoe je een samenlevingsovereenkomst verbreekt of beëindigd, kan afspraken van deze afspraken die jullie gemaakt hebben. In de meeste samenlevingsovereenkomsten is vermeld dat er bij een eenzijdige ontbinding (wanneer één van jullie het contract wilt verbreken en de ander niet) een aangetekende brief verstuurd moet worden. Deze brief moet verstuurd worden naar de toekomstige ex-partner. Hieraan zijn géén kosten verbonden. Voor een eventuele voorbeeldbrief kunnen jullie ons raadplegen.

Gratis kennismaking plannen

Samenlevingsovereenkomst ontbinden met koopwoning en hypotheek

Als jij en je (ex-)partner over een koopwoning met hypotheek beschikken, heeft de gevolgen voor de ontbinding van jullie samenlevingsovereenkomst. Wanneer één van jullie namelijk in de koopwoning wilt blijven wonen, moet de notaris hierbij betrokken worden. De koopwoning zal vervolgens, door de notaris, volledig op naam gezet worden van de partner die de eigenaar wordt van deze woning. Hetzelfde geldt voor de hypotheek.

Voor het overdragen van de hypotheek is het bovendien noodzakelijk dat een hypotheekadviseur jullie financiële situatie goed bekijkt. Is het namelijk überhaupt mogelijk dat de bestaande hypotheek ‘volledig gedragen’ kan worden door de partner? Johan, de hypotheekadviseur en financieel scheidingsplanner van Scheiden doe je samen, kan jullie hierbij ondersteunen. Johan kent deze markt als geen ander en kan jullie van goed advies voorzien.

Tot slot zal er taxatierapport voor jullie koopwoning gemaakt worden. Dit taxatierapport is niet alleen voor de bank belangrijk, het is ook voor jullie van groot belang om te weten wat de woning waard is. Stel immers dat er een overwaarde op de woning zit, dan wel een restschuld, moet dit tussen jou en je (ex-)partner afgerekend worden. Het is raadzaam om een onpartijdige deskundige hier naar te laten kijken. Ook hiervoor kunnen jullie de adviseurs van Scheiden doe je samen inschakelen.

Welke kosten kunnen jullie verwachten bij een koopwoning met hypotheek?

Zoals reeds benoemd kunnen er notaris-, taxatie- en hypotheekkosten in gang gezet worden bij het ontbinden van een samenlevingscontract. Wat de kosten hiervan zullen bedragen is niet te benoemen. Zij zullen immers per situatie verschillen. Deze tarieven zijn echter wel ‘vrij’. Rondbellen over deze tarieven bij verschillende aanbieders is dan ook zeker aan te raden!

Geïnteresseerd in een gratis kennismakingsgesprek?

Zijn jullie op zoek naar een deskundige scheidingsbemiddelaar om jullie samenlevingscontract te ontbinden? Bij Scheiden doe je samen hebben wij alle kennis in huis om jullie goed te begeleiden! Wij kunnen jullie adviseren bij alle zaken die van belang zijn rondom de beëindiging van jullie samenlevingsovereenkomst. Tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek zal één van onze scheidingsbemiddelaars jullie vertellen wat onze werkwijze is en welke kosten hieraan verbonden zijn. Tijdens het gesprek zijn jullie vrij om vragen te stellen!

Wil je een kennismakingsgesprek met ons inplannen? Contact opnemen kan via telefoonnummer 085 – 401 08 39 of via het mailadres info@scheidendoejesamen.nl. Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met jullie op om een afspraak in te plannen!

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen