Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Stel u gaat scheiden en u heeft minderjarige kinderen. Wat betekent dat voor u beiden? En waar heeft u dan recht op? Vragen die wij dagelijks binnen onze praktijk krijgen. Uit ervaring weten wij dat u al meer dan voldoende aan uw hoofd heeft. Maar hoe worstelt u zich een weg door de jungle van regels?

Toeslagen…?

Helaas blijkt in de praktijk dat mensen te veel, te weinig of zelfs onterecht toeslagen krijgen. Met als uiterste het risico dat er naderhand aan de belastingdienst moet worden terugbetaald. Een kater na een toch al hectische periode. Maar hoe weet u waar u nou recht op heeft?

Alle toeslagen op een rijtje

Bosveld Scheidingsbemiddeling weet de weg in de jungle van de toeslagen. Prettig voor u om te weten waar u wel en niet recht op heeft. Daarom zetten we graag de verschillende opties voor u op een rijtje.

Bent u getrouwd (of een geregistreerd partnerschap) en bent u niet meer op hetzelfde adres ingeschreven waarbij u beiden zelfstandig een huishouding voert?

  • Dan heeft u recht op huurtoeslag. Dit is wel inkomensafhankelijk en ook mogelijk zonder kinderen

Bent u gehuwd (of een geregistreerd partnerschap) en staat u niet meer samen op 1 adres ingeschreven? U heeft eveneens het verzoekschrift ingediend bij de rechtbank en u heeft als alleenstaande ouder tenminste 1 kind op uw hoofdverblijf ingeschreven? Dan komt u voor de onderstaande toeslagen in aanmerking:

  • Kindgebondenbudget (inkomensafhankelijk)
  • Zorgtoeslag (inkomensafhankelijk en ook van toepassing zonder kinderen)
  • Kinderopvangtoeslag. Had u hier al recht op? Dan zal dit in de nieuwe situatie hoger zijn
  • Huurtoeslag (inkomensafhankelijk en ook van toepassing zonder kinderen)

Uitzonderingen

Bent u niet gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan komt u in aanmerking voor alle bovengenoemde toeslagen indien u beiden niet meer samen op 1 adres woonachtig bent en (afhankelijk van de toeslag) u als alleenstaande ouder tenminste 1 minderjarig kind op uw hoofdverblijf heeft ingeschreven.

Let op! Als u met een nieuwe partner gaat samenwonen dan zal dit direct gevolgen hebben voor de eventuele toeslagen die u wellicht ontvangt. Het is mogelijk dat deze volledig komen te vervallen of dat het bedrag wordt aangepast. Dit is afhankelijk van het eventuele inkomen van uw nieuwe partner.

Wilt u weten waar u recht op heeft? Via de website van de belastingdienst kunt u een proefberekening maken.

Liever een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak met ons. Het eerste gesprek is geheel kosteloos.