• adr certificaat
  • mfn certificaat
  • nmv certificaat
  • hightrust

Hypotheekadvies bij scheiding

Hypotheekadvies nodig bij een scheiding

Er zijn veel mensen met een eigen koopwoning. Daarom kunnen jullie bij ons niet alleen de scheiding regelen. Als onafhankelijke hypotheekadviseur voorzien wij je (desgewenst ook) van het beste hypotheekadvies bij een scheiding. Wij kunnen de allerbeste nieuwe hypotheek voor je aanvragen, bij bijna iedere geldverstrekker in Nederland.

Wij zien dat veel van onze klanten wensen dat één van hen in de woning kan blijven wonen. Vaak, omdat dit ook de wens is van de kinderen. Wij kunnen zorg dragen voor het aanvragen van het hoofdelijk ontslag voor één van jullie bij de huidige hypotheekverstrekker.

Quick-hypotheek-scan

Als je gaat scheiden wil je snel weten of je kunt blijven wonen in je huidige woning. Dit begrijpen we maar al te goed. We kijken ook naar de mogelijkheden voor het aankopen van een andere woning. Daarom geeft Johan snel en duidelijk een beeld van de eventuele mogelijkheden voor jullie beiden.

Johan vertelt: “Tijdens het eerste gesprek neem ik alle financiële gegevens met jullie door. Met de quick-hypotheek-scan geef ik jullie direct een goed beeld over de mogelijkheden voor en nieuwe hypotheek. Ook het aanvragen van het hoofdelijk ontslag van je ex-partner uit de huidige hypotheek wordt hiermee onderzocht.”

“Als onafhankelijk hypotheekadviseur kan ik bij de meeste hypotheekverstrekkers in Nederland terecht. Ik heb geen enkel belang bij een bepaalde hypotheekverstrekker of verzekeringsmaatschappij. Ik regel de beste hypotheekaanbieding voor je. Dat doe ik dan ook graag voor je!”

Hypotheek en alimentatie

Een belangrijk onderdeel bij de scheiding, maar ook bij het verkrijgen van een hypotheek, is de hoogte van de partneralimentatie. Mocht je, voordat het bedrag aan partneralimentatie bekend is, aan je financieel adviseur vragen “Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?” Dan zal het antwoord zijn: “Op basis van je huidige inkomen is dit bedrag X, maar afhankelijk of je partneralimentatie krijgt of moet betalen zal dit bedrag hoger/lager zijn.”

Het is vaak heel simpel: als je partneralimentatie ontvangt, dan kun je meer lenen en als je alimentatie moet betalen, dan kun je minder lenen.

Als je vervolgens vraagt aan de mediator/advocaat: “Kun je voor mij uitrekenen hoeveel alimentatie ik kan verwachten of zal ik moeten gaan betalen?”, dan zal het antwoord zijn: ”Dat kan ik voor je doen, maar ik heb dan o.a. van jullie beiden de (toekomstige) woonlasten (lees: hypotheeklasten) nodig.” En zo is de cirkel weer rond.

Johan kan zowel de alimentatie áls de woonlasten berekenen. Snel inzicht en duidelijkheid geven over de hypotheekmogelijkheden voor jullie huidige koopwoning, dan wel een andere toekomstige koopwoning.

Belangrijk om te weten bij alimentatie

In een alimentatieberekening wordt er rekening gehouden met redelijke woonlasten (maximaal 1/3 deel van je netto inkomen). Je kan dus niet zo maar een extra hoge hypotheeklast opvoeren om op die wijze de alimentatie te laten verlagen.

Overlijdensrisicoverzekering

Wij kunnen je niet alleen voorzien van het beste hypotheekadvies bij een scheiding. We adviseren en begeleiden ook bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Veelal wordt deze afgesloten door degene die alimentatie ontvangt. Dit, om het risico af te dekken dat er een deel van het inkomen wegvalt bij overlijden van de ex-partner. De kosten van de kinderen lopen immers wel gewoon door.

Ook de alimentatie betalende partner kan hierover nadenken. Als je van de één op de andere dag de volledige zorg krijgt van de kinderen (na overlijden van de ex-partner), dan kan het heel fijn zijn als je gedurende een bepaalde periode wat minder kunt gaan werken. Fijn als jij je daar geen financiële zorgen over hoeft te maken.

Als je ook de hypotheek regelt via ons, dan doen kunnen we dit overigens geheel kosteloos doen!

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Ga je een woning kopen? Dan kun je wellicht in aanmerking komen voor Nationale Hypotheek Garantie. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken voor koopwoningen. In 2019 is de NHG-grens voor een woning tot € 290.000,=. Je leent veilig met NHG, want je hebt de garantie dat wanneer je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen of als een restschuld overblijft na de verkoop van je woning, de schuld voor je wordt voldaan door de NHG.

Tarief hypotheekadvies bij een scheiding en afsluiten van de hypotheek

Wij rekenen voor het hypotheekadvies bij een scheiding en het afsluiten ervan een passend tarief. De kosten zijn bovendien fiscaal aftrekbaar. Het exacte tarief is echter afhankelijk, van waar we je precies bij kunnen helpen. Zo is regelen van het ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid bij de huidige hypotheekverstrekker aanzienlijk goedkoper dan het realiseren van een geheel nieuwe hypotheek.

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek geven we je graag een indicatie van de kosten.

Welke korting kun je bij ons verwachten?
Wat jullie in ieder geval kunnen verwachten is een korting op ons mediation-tarief. Dit op het moment dat je gebruik maakt van ons hypotheekadvies bij de scheiding en het bemiddelen bij het een nieuwe hypotheekaanvraag. Deze korting bedraagt € 250,= per hypotheek. Dat is toch mooi meegenomen!

Daarnaast sluiten wij kosteloos een overlijdensrisicoverzekering (een dekking voor het geval je ex-partner komt te overlijden en er geen alimentatie meer voldaan kan worden) voor je af als je dit wenselijk vindt. Ook dat scheelt alweer.

Geen scheidingsbemiddeling?

Maak je geen gebruik van scheidingsbemiddeling, of zijn jullie klant bij een andere mediator? Geen probleem! Ook dan kan Johan je helpen met passend hypotheekadvies bij de scheiding en een passende hypotheek. Doordat Johan, naast scheidingsbemiddeling, bezig is met hypotheekadvies in scheidingssituaties, weet hij immers als geen ander, welke mogelijkheden er zijn voor mensen die gaan scheiden, of net gescheiden zijn. Stuur hem gerust een e-mail, hij helpt je graag verder.

Meest gestelde vragen

Wat kunnen jullie voor ons doen als er een eigen koopwoning is?

Johan kan met jullie bespreken wat jullie wensen zijn en jullie informeren over de mogelijkheden. Hij bespreekt deze mogelijkheden met jullie beiden, of met degene die in de woning wil blijven wonen. Johan doet tijdens zijn eerste gesprek met jullie meteen een quick-hypotheek-scan om te kijken of jullie wensen te realiseren zijn. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Kan Johan voor ons ook de (nieuwe) hypotheek gaan regelen?

Ja, Johan geeft niet alleen hypotheekadvies bij een scheiding maar regelt ook alle zaken rondom het aanvragen van de (nieuwe) hypotheek. Het is voor hem mogelijk om bij bijna alle geldverstrekkers in Nederland een hypotheek te regelen. Hierdoor zijn jullie ervan verzekerd dat hij de beste hypotheek met de laagste maandlast kan regelen.

Zoekt Johan dan ook uit welke verzekeringspolissen nodig zijn voor de (nieuwe) hypotheek?   

Ja, Johan zal jullie ook informeren over de verzekeringspolissen die nodig zijn voor de (nieuwe) hypotheek. Daar, waar dit beter of goedkoper kan, zal hij jullie daarin adviseren en kan hij dit direct voor jullie regelen.

Kun je ons snel vertellen wie van ons in onze koopwoning kan blijven wonen?

In het eerste gesprek wordt er een quick-hypotheek-scan gedaan. Daarbij wordt er op basis van de inkomensgegevens, heel snel gekeken welke mogelijkheden er zijn voor het verkrijgen van een hypotheek. Tijdens het kennismakingsgesprek kan Johan al een eerste indicatie geven óf het überhaupt zinvol is om hier over na te gaan denken. Tijdens bovengenoemd gesprek (het eerste gesprek na dit kennismakingsgesprek), als hij dus alle gegevens heeft, wordt dit al een stuk concreter.

Maar let op! Het al dan niet krijgen, of betalen van partneralimentatie kan nog wel invloed hebben op de hoogte, van de te verkrijgen hypotheeksom.

Kom ik in aanmerking voor NHG?

Johan zal bij het geven van zijn hypotheekadvies bij een scheiding, met je bekijken of je in aanmerking komt voor NHG. Belangrijk is de kostengrens. De totale hypotheek mag in 2019 niet meer dan € 290.000,= zijn. Bij woningen waarbij energiebesparende voorzieningen worden meegefinancierd, is de huidige kostengrens € 307.400,=. Er zijn echter nog een heleboel andere voorwaarden waar je aan moet voldoen. Wij geven je daar graag uitsluitsel over.

Wat de zijn de kosten van NHG?

De kosten van NHG zijn 0,9% (2019) van de hypotheeksom en dienen ineens te worden voldaan. Deze kosten kun je wel aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Hoe zit het met de hoogte van de hypotheekrente bij NHG?

Als je een hypotheek afsluit met NHG dan krijg je een korting op je rentepercentage. Deze korting kan oplopen tot wel 0,7%!

Disclaimer: Hoewel wij met uiterste zorg de juiste informatie hebben opgesteld, kan het altijd zijn dat dit in de praktijk anders blijkt uit te pakken. De tarieven fluctueren en worden sneller aangepast dan wij de informatie op deze pagina kunnen updaten. Houd hier rekening mee.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen