Indexering van de alimentatie 2023

Indexering van de alimentatie 2023.

Elk jaar wordt rond deze tijd de indexering van de alimentatie bekent gemaakt. De indexering voor het jaar 2023 is vastgesteld op 3,4% en gaat in per 1 januari 2023. Dat betekent dat als je verplicht bent om de alimentatie aan te passen conform de wettelijke indexering dan moet je het bedrag verhogen eind december als je gaat betalen voor de maand januari.

Wie moet er indexeren?Indexering alimentatie 2020

Als je een convenant hebt gemaakt met je ex-partner dan zal hier iets over zijn opgenomen. Dat kan ook zijn dat jullie niet gaan indexeren of een andere regeling dan de wettelijke indexering. Veelal is de wettelijke indexering opgenomen. Ook als je een (alimentatie)beschikking hebt gekregen via de rechtbank dan zal hier hoogstwaarschijnlijk de wettelijke indexering in zijn opgenomen.

“Deze kinderalimentatie zal zijn onderworpen aan de wettelijke indexering als bedoeld in artikel 1:402a BW, voor het eerst per 1 januari 20>>.”

Wat als er niet wordt geïndexeerd?

We gaan ervan uit dat iedereen zich keurig aan de gemaakte afspraken houdt. Mocht dit niet het geval zijn. Dus als degene die de alimentatie moet betalen en de verplichting heeft om te indexeren, niet het bedrag indexeert conform de wettelijke regeling dan kun je dit alsnog vorderen. Begin om gewoon te vragen om dit te doen.

“Ik zie dat je vergeten bent om de alimentatie te indexeren. Wellicht is het je ontschoten. Het percentage is voor 2023 4,3%. Wil je dit nog even in orde maken. Dat zou erg fijn zijn. Alvast hartelijk dank.”

De kans is groot dat dit al voldoende is. Mocht dit niet werken dan kun je altijd nog het LBIO inschakelen hiervoor. Hopelijk is dat niet nodig.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen