Alimentatiebetalingen en hoge energieprijzen

Alimentatie betalen en de hoge energieprijzen

Er zijn veel mensen die alimentatie moeten betalen en last hebben van de hoge energieprijzen. De grote vraag is of deze hoge energieprijzen een reden zijn om de hoogte van de alimentatie aan te passen? Of toch niet?

Is een hoge energierekening een reden om de alimentatie aan te passen?

In artikel 1:140,1 BW is beschreven dat alimentatie kan worden aangepast als er sprake is van een wijziging van feiten en omstandigheden. Dus als je de hoge energieprijzen kunt beschouwen als een wijziging van feiten en omstandigheden dan zou dit een reden zijn om de alimentatie te herzien. Nu is het echter zo dat de energieprijzen zijn opgenomen in de zgn. bijstandsnorm die wordt gehanteerd in de tremanormen (de methodiek om de berekening van de hoogte van de alimentatie vast te stellen). Dus een verandering de prijs van energie is in beginsel geen reden om de alimentatie te herzien.

Ik kan door de hoge energierekening de alimentatie niet meer betalen. En nu?

Het is goed voorstelbaar dat je door de hoge energierekening financieel in de problemen komt. We hebben net gezien dat het geen reden is om de alimentatie te herzien. Niet meer betalen is ook geen optie. Dat levert alleen maar problemen op tussen jou en je ex-partner. Dat wil niet zeggen dat je niet met elkaar tot afspraken kunt komen. Bedenk wel dat de ander ook last heeft van de hoge energiekosten. Of niet? Het kan best zijn dat je ex-partner de energieprijzen heeft vast gezet voor een langere periode. Of dat de woning waar je ex woont veel beter is geïsoleerd en/of is voorzien van zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen. In dat geval zou het heel redelijk kunnen zijn om met elkaar naar een oplossing te zoeken voor het probleem wat is ontstaan.

Medewerking en maatwerk

We hebben net gelezen dat je een aanpassing van de alimentatie niet kan afdwingen. Dus je bent afhankelijk van de welwillendheid van de ander. Voor die ander (ex-partner) geldt, denk erom dat een volgende keer is de situatie andersom kan zijn. Dan ben je ook blij als de ander mee werkt. Het niet krijgen van alimentatie omdat de ander stelt het niet te kunnen betalen is ook geen pretje en levert een hoop stress op. Het is natuurlijk wel zo dat het voor beiden een passende situatie moet worden. Dit vergt overleg met elkaar. Het is dan ook maatwerk. Je past de berekening zodanig aan dat die voor beiden nog akkoord is.

Wij kunnen daarbij helpen

Willen jij en ex-partner de alimentatieberekening aanpassen aan de hand van deze situatie met hoge energieprijzen. Dan kunnen wij jullie helpen. In een gezamenlijk gesprek bespreken we de uitgangspunten en gaan vanuit daar een nieuwe berekening maken. Zodat vanuit daar er een aanpassing kan plaats vinden van het bedrag. Hierdoor is er voor zowel de betaler als de ontvanger een situatie waarbij ze verder kunnen. Dan voorkomen we dat jullie problemen met elkaar krijgen omtrent een situatie waar jullie samen geen invloed op hebben.

 

 

 

 

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Keuze voor een uur- of vast tarief
  • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
  • Een eigen kindercoach
  • Een eigen hypotheekadviseur
  • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen