• adr certificaat
 • mfn certificaat
 • nmv certificaat
 • hightrust

Na een scheiding is iedere financiële situatie weer anders. Dat maakt alimentatie een ingewikkeld concept. Bovendien heb je te maken met veel (wettelijke) regels en gelden er ook weer een hoop uitzonderingen. Laat je daarom goed informeren door een expert op dit gebied.

Wat is alimentatie precies?

Alimentatie moet je zien als een bijdrage in kosten voor levensonderhoud voor je ex-partner en eventuele kinderen. Uiteraard moet de toekomstige ex-partner die meer verdient, wel voldoende verdienen om deze bijdrage te kunnen betalen. Als ouders ben je verplicht je kinderen, in beginsel tot 21 jaar, te onderhouden.

Welke alimentatie is van toepassing?

Wij hebben het altijd over kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie is een financiële regeling, bedoeld voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Dat maakt het een plicht van beide ouders. Partneralimentatie is daarentegen een recht waarvan je kan en mag afzien, tenzij iemand hierdoor onder het bijstandsniveau* terecht zou komen. Het heeft betrekking op het leveren van een financiële bijdrage door één van de twee ex-partners, wanneer de ander niet genoeg inkomsten heeft om van te leven.

*) Als er sprake is van een salaris dat minder is dan het huidige bijstandsniveau (verandert jaarlijks) en je vraagt een bijstandsuitkering aan, dan heeft de gemeente het recht om toch alimentatie te gaan vorderen bij de ex-partner als hij of zij dit kan betalen. Dit heet “verhaalsrecht”. Laat je dus ook hier goed over voorlichten door mensen die deskundig zijn op dit gebied.

Wat bepaalt de hoogte van de alimentatie?

De hoogte van de alimentatie wordt bepaald op basis van de behoefte. Hetgeen de kinderen of ex-partner nodig heeft aan de ene kant en de financiële draagkracht aan de andere kant. Dit betekent dat er gekeken wordt hoeveel eenieder kan betalen/bijdragen. Bij kinderalimentatie wordt er een verdeling gemaakt op basis van draagkracht en gekeken naar de zorgverdeling. Bij partneralimentatie wordt er naast een behoefteberekening en een draagkrachtberekening, ook een jusvergelijking berekening gemaakt. Er wordt dan gekeken of degene die de partneralimentatie betaalt, niet minder vrije ruimte (vrij te besteden bedrag) heeft om te besteden, dan de degene die het ontvangt.

Alimentatie berekenen

Het klinkt allemaal best ingewikkeld en dat is ook zo. Bij “Scheiden doe je samen” gebruiken we voor deze alimentatieberekening hetzelfde rekenprogramma dat ook door de rechtbank wordt gebruikt. We bespreken iedere berekening helemaal van A tot Z met jullie door, zodat iedere onduidelijkheid verdwijnt en je tot goede gezamenlijke afspraken kunt komen.

Jullie zijn vrij om samen afspraken te maken over de hoogte en de duur van de alimentatie, behalve wanneer één van jullie onder het bijstandsniveau komt. Dan kan de betreffende gemeente de hoogte van de alimentatie alsnog wijzigen. Het is ook mogelijk om de partneralimentatie ineens, of in delen af te kopen. Indien jullie afspraken wensen te maken hierover, is het goed om te weten welke voor- en nadelen er zijn. Bij “Scheiden doe je samen” kunnen we je er alles hierover vertellen.

Download het document behoefte aan alimentatie

Download het document kinderalimentatie

Download het document partneralimentatie

Download het document indexering van de alimentatie

Veel gestelde vragen

Wanneer verandert de alimentatie?

Er zijn een aantal momenten waarop de alimentatie wordt aangepast. De belangrijkste redenen zijn:

 • De zorgverdeling van de kinderen wordt aangepast
  Meer of minder zorg voor de kinderen, betekent dat je ook meer of minder kosten hebt voor het dagelijks levensonderhoud van de kinderen. Dat bedrag dient te worden aangepast naar de nieuwe situatie. Dit verandert dan de hoogte van de kinderalimentatie.
 • Je inkomen wordt anders
  Je krijgt een behoorlijke loonsverhoging door een andere functie of baan, je raakt je baan kwijt of je raakt arbeidsongeschiktheid. Situaties waarbij je inkomen behoorlijk verandert vormen een reden om opnieuw te kijken naar de kinder- en partneralimentatie.
 • Nieuwe partner
  Je gaat samenleven met een nieuwe partner. Gekeken gaat worden of deze nieuwe partner inkomen heeft, waardoor deze een deel van de bestaande woonlasten kan gaan betalen. Hierdoor is er meer ruimte voor partneralimentatie.
 • Fiscale aanpassingen
  Je gaat samenleven en daardoor verlies je het kindgebonden budget, of de kinderen zijn ouder dan 12 jaar en je verliest daardoor de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het kan ook zijn dat de (fiscale) regelgeving wordt aangepast, waardoor dit een behoorlijke invloed heeft op je inkomen. Dit leidt tot een aanpassing van de (kinder)alimentatie.
 • Nieuwe indexatie
  Elk jaar wordt de alimentatie opnieuw geïndexeerd. 

Ik ben veranderd van baan en mijn inkomen is minder geworden. Kan ik dan minder alimentatie gaan betalen?

Je kan nooit zonder overleg minder alimentatie gaan betalen! Een verandering treedt pas op na goed onderling overleg en een akkoord hierover, of omdat de rechtbank een nieuwe verplichting oplegt.

Bij het veranderen van baan, ligt het er aan wat de reden is van deze verandering. Kies je er zelf voor om je baan aan te passen, simpelweg omdat je “het beu” bent bij je huidige werkgever? Dan zal dit niet zomaar worden geaccepteerd. Moet je echter van baan veranderen op basis van medische gronden, of werk gerelateerde zaken, zoals een reorganisatie? Dan kan dit wel een reden zijn om de alimentatie aan te passen.

Meer informatie?
Willen jullie meer weten over alimentatie? Bel 085-4010839 en maak een afspraak voor een kosteloos informatiegesprek met ons. We beantwoorden graag al je vragen.

Gratis kennismakingsgesprek plannen

Goed om te weten

diensten scheiden doe je samen
Wat kunnen wij jullie bieden
 • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
 • Keuze voor een uur- of vast tarief
 • Afspraken ook in de avonden en op de zaterdag mogelijk
 • Een eigen kindercoach
 • Een eigen hypotheekadviseur
 • Gesubsidieerde rechtsbijstand
veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen

Scheiden? Hier vind je antwoorden. Wij hebben de meest inhoudelijk gestelde vragen voor je op een rij gezet. Denk bijvoorbeeld aan:

scheidingsformulieren
Voor jullie uitgezocht

Wij hebben veel informatie in handige documenten gebundeld. Daarnaast zijn er formulieren/documenten die jullie tijdens of na een scheiding nodig kunnen hebben.
Deze formulieren/documenten kun je hier downloaden.

Samen scheiden geeft jullie meer

Gratis kennismakingsgesprek plannen