Web
Analytics Made Easy - StatCounter

Alimentatie, het blijft ingewikkeld omdat iedere financiële situatie na scheiding anders kan zijn. Laat u daarom heel goed informeren door een expert op dit gebied.

Verschillende mensen hebben de plicht elkaar te onderhouden. Dat geldt bijvoorbeeld voor echtgenoten en ex-echtgenoten, geregistreerde partners en ex-geregistreerde partners. Ook ouders moeten hun kinderen in beginsel tot 21 jaar onderhouden.

Als u, na een scheiding, niet genoeg geld hebt om van te leven, kunt u in beginsel alimentatie krijgen ( er moet natuurlijk wel draagkracht zijn) van uw ex-partner. Het kan ook zijn dat u dit moet betalen omdat uw ex-partner niet genoeg geld heeft om van te leven. Alimentatie is dus een bijdrage in de kosten die u, uw ex-partner of uw kind(eren) nodig heeft/hebben om te kunnen leven.

Welke alimentatie is voor u van toepassing?

Er zijn twee verschillende soorten van deze betalingsverplichting te onderscheiden namelijk kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie is een plicht van beide ouders. Partneralimentatie is een recht waarvan je kan en mag afzien tenzij iemand hierdoor onder het bijstandsniveau terecht zou komen.

Wat bepaalt de hoogte van de alimentatie? De hoogte wordt bepaald op basis van behoefte van de kinderen en de partner of ex-partner welke wordt afgezet tegen de draagkracht van de beiden ouders (kinderalimentatie) dan wel alimentatieplichtige (partneralimentatie).

Het begint dan ook allemaal met het bepalen van de behoefte. Immers als er geen “behoefte” is dan is het zinloos om een draagkracht te bepalen. Wilt u hier meer informatie over?

Download het document behoefte aan alimentatie

Partijen zijn vrij om samen afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie en de duur van de alimentatie. Het is evenwel mogelijk om de partneralimentatie ineens of in delen af te kopen. Indien u afspraken wenst te maken hierover is het goed om te weten welke voor- maar ook nadelen er zijn. Uw bemiddelaar van “scheiden doe je samen” kan u hierover nader informeren.

Wilt u meer weten over alimentatie? Maak dan een afspraak voor een gratis informatiegesprek.

Gratis informatiegesprek